Gebedsweek voor de eenheid van christenen (18-25 januari)

In het kader van de gebedsweek bent u hartelijk welkom op de oecumenische gebedsviering op woensdag 22 januari om 19.30 uur in de St.-Petrus en Pauluskerk in Oostende. Iedereen is warm uitgenodigd om mee te vieren en te bidden voor meer eenheid onder de christenen!

De Gebedsweek voor de eenheid van de christenen is een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis voor christenen over de hele wereld. Elk jaar houden we deze week om de eenheid onder de verschillende christelijke kerken te bevorderen en om gezamenlijk te bidden voor meer eenheid in en door de boodschap van Jezus. Het thema voor dit jaar is: “Ja, ik geloof” en staat in het teken van de eerste oecumenische geloofsbelijdenis.

Geloofsbelijdenis

Het voert ons namelijk terug naar het jaar 325, dat is 1700 jaar geleden. Kerkleiders van overal kwamen bijeen in een conferentie die bekend is geworden als het concilie van Nicea, waar gesproken werd over de vraag: wat is de kern van ons christelijk geloof? Uit die gesprekken is een tekst voortgekomen, een geloofsbelijdenis, die ook nog vandaag in veel kerken wordt gehanteerd. U kent de tekst vast wel, die begint met “Ik geloof in één God, de almachtige Vader, Schepper van de hemel en de aarde…”

Geschiedenis en doel

De gebedsweek voor de eenheid van de christenen vond voor het eerst plaats in 1908, op initiatief van de Amerikaanse pastoor Paul Wattson. Het doel was om christenen over de hele wereld te verenigen in gebed voor de eenheid van de Kerk. Sindsdien is de gebedsweek een vast onderdeel van het christelijke jaar geworden, met deelname van vrijwel alle christelijke geloofsgemeenschappen: de rooms-katholieke, protestantse, orthodoxe, anglicaanse en andere kerken. Het idee is dat christenen, ondanks hun verschillende theologische en liturgische tradities, samen kunnen bidden om de eenheid die Jezus zelf bepleitte in zijn gebed voor de leerlingen in het Johannesevangelie: “Opdat zij allen één mogen zijn.” (Joh. 17,21)

Belang van eenheid

Het is een moment om stil te staan bij de verdeeldheid die al eeuwenlang bestaat binnen het christendom. Het initiatief benadrukt het belang van eenheid, niet alleen in de zin van gedeelde theologie, maar ook in het gezamenlijke streven naar gerechtigheid, vrede en zorg voor de armen. De gebedsweek biedt ook een kans om de historische, culturele en sociale context van christenen in verschillende delen van de wereld beter te begrijpen en solidariteit te tonen. Het is dus niet alleen een gelegenheid tot gebed, maar ook tot bezinning over de gemeenschappelijke missie van de christelijke kerken om het evangelie van vrede en verzoening uit te dragen naar de wereld. Dat is een opdracht voor elke volgeling van Jezus.
(Johan Vervaeke)