Werelddag van verzet tegen extreme armoede en uitsluiting – ‘Luister naar de stem van mensen in armoede’

Werelddag van verzet tegen extreme armoede en uitsluiting – ‘Luister naar de stem van mensen in armoede’

9 oktober 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Jaarlijks brengen armoedeorganisaties op 17 oktober de armoedeproblematiek onder de aandacht van het grote publiek. Het ontstaan ervan gaat terug tot 17 oktober 1987 toen een 100.000 mensen op Trocadéro in Parijs – de plaats waar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend werd in 1948 – verzamelden voor de inhuldiging van de eerste gedenksteen ter ere van slachtoffers van extreme armoede.

In 1992 erkenden de Verenigde Naties deze dag als werelddag van verzet tegen extreme armoede. Een dag waarop mensen in armoede zich uiten over hun leven en dagelijkse overleven, waarop mensen over hun engagement om armoede uit te roeien vertellen, waarop iedereen opgeroepen wordt om armoede de wereld uit te bannen. Een dag ook om je bewust te maken van het feit dat niet iedereen evenveel kansen krijgt in het leven. Dat we vaak te gemakkelijk oordelen over anderen zonder hun verhaal beluisterd te hebben. Een dag om anders naar mensen in armoede te kijken.

Armoedeweb

Armoede is een schending van sociale grondrechten, en bijna altijd op verschillende levensdomeinen tegelijk. Armoede beperkt zich nooit alleen tot inkomen, werk of gezondheid, maar is een aaneenschakeling van heel verschillende problemen die elkaar versterken. Armoede is een web van problemen waarin mensen vast komen te zitten. Het vraagt een aanpak voor die verschillende levensdomeinen, ook op politiek vlak.

Luister naar de mensen

We zijn slechts enkele dagen verwijderd van de lokale verkiezingen van 13 oktober. Een dag waarop we de kans krijgen om een bewuste stem uit te brengen en een weloverwogen keuze te maken over het te voeren sociaal beleid. De stem van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie wordt echter nog te weinig gehoord en door de afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen bestaat bovendien het risico dat ze afhaken. Daarom gingen, onder impuls van Netwerk tegen Armoede, verschillende lokale verenigingen – verenigd in ‘Ieders stem telt Oostende’ – aan de slag met mensen met armoede-ervaring om problemen en drempels in hun stad of gemeente te bespreken. Samen gingen ze op zoek naar oplossingen die écht werken voor mensen in armoede. Met een uitgeschreven nota met beleidsaanbevelingen gingen ze vervolgens op bezoek bij alle partijen. Samen met de warme oproep om er tijdens de volgende legislatuur werk van te maken. Om ieders stem te laten tellen. Afgelopen donderdag organiseerden ze nog een politiek café over de grote sociale thema’s die leven in Oostende en kon men in gesprek gaan met lokale politici.

17 oktober in Oostende

In Oostende organiseert ‘aRmbassade’ – met de R van Respect, Recht en Revolutie – de dag tegen armoede en uitsluiting. De aRmbassade is een gezamenlijk initiatief van 3 organisaties in Oostende. ATD Vierde wereld, een internationale Beweging die samen met mensen in armoede strijdt voor een wereld zonder armoede en sociale uitsluiting. BMLIKO, beweging van mensen met een laag inkomen en kinderen Oostende en CAW Noord-West-Vlaanderen, informatie, advies en deskundige hulp om het welzijn van mensen uit de regio te versterken.

Solidair soepmoment

Iedereen is welkom om 11.55 uur aan de tenten voor de bibliotheek van Oostende. Er wordt volop ingezet op sensibilisering en ontmoeting. Traditiegetrouw wordt dit vergezeld van een lekkere tas soep met brood.

Ga in dialoog

Om 14.00 uur organiseert de aRmbassade dialoogtafels in de forumzaal van de bibliotheek. Je kan in gesprek gaan rond specifieke armoede-thema’s. Deze gesprekken worden gemodereerd en begeleid vanuit de aRmbassade. Inschrijven hiervoor is noodzakelijk via het Uitloket.

Film Holy Rosita

’s Avonds om 20.00 uur verwelkomen we jullie graag in de forumzaal van de bibliotheek voor de filmvoorstelling ‘Holy Rosita’ van de Belgische regisseur Wannes Destoop. Een film met een sociaal thema: recht op moederschap. Met zijn film geeft hij een stem aan iemand die in de maatschappij minder snel aan het woord komt. Ook hiervoor kan je (gratis) tickets reserveren via het Uitloket.

17 oktober in Bredene

Wandel mee tegen armoede!

Dit jaar staat 17 oktober in het teken van participatie. Het Sociaal Huis Bredene en de UiTPAS Middenkust (Bredene) slaan hiervoor de handen in elkaar. Er is een begeleide wandeling van 6 kilometer die de deelnemers meeneemt langs verschillende UiTPAS-locaties in Bredene. Bij elke locatie wordt de werking toegelicht en een hapje, een drankje en/of een gadget voorzien.

Kom op donderdag 17 oktober om 9 uur naar het Sociaal Huis Bredene (Duinenstraat 106) waar de wandeling start. Aankomst is voorzien omstreeks 13u30 terug in het Sociaal Huis. Wie wil deelnemen aan deze gratis wandeling hoeft zich niet vooraf in te schrijven of reeds over een UiTPAS te beschikken. Wie een UiTPAS wenst, krijgt op het eindpunt de mogelijkheid om deze aan te schaffen.

Meer info: Sociaal Huis – Duinenstraat 106 – 059/33 97 70 –socialedienst@bredene.be

De armen omarmen

In het evangelie van de rijke jongeling die vraagt wat hij moet doen om het eeuwig leven te verwerven, krijgt hij van Jezus een nogal radicaal antwoord: “Verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen” (Mt. 19,21). Ook voor ons is dit een ongemakkelijke oproep: afstand doen van ons bezit en in plaats daarvan de armen te omarmen. Jezus vraagt om echte, tastbare daden, die onze manier van leven grondig veranderen.
Paus Franciscus benadrukt dat de Kerk niet alleen moeten praten over armoede, maar ook actief aan de kant van de armen moet staan.

Het gevaar voor ons christenen bestaat erin dat we de armen zien als een soort objecten van onze liefdadigheid. De Kerk – zo zegt paus Franciscus – moet leren een bondgenoot te zijn van de armen, hen erkennen in hun waardigheid en met hen solidair zijn.


Franciscus van Assisi, wiens feest we onlangs vierden, en ook Clara namen die oproep om arm door het leven te gaan zeer letterlijk. Zij verkochten hun bezit, leefden sober en leefden met de armen als één van hen. Dergelijke radicale keuzes hoeven we niet onmiddellijk te maken, maar het zijn wel voorbeelden die ons oproepen om na te denken over hoe wij ons eigen leven inrichten. Zijn wij werkelijk een vriend van de armen? Durven we de keuze te maken om financiële en materiële rijkdom te delen met hen?
(Johan Vervaeke)