Eerste zondag van de veertigdagentijd

Hoe gaan we om met onze aarde? Vergiftigen wij haar met pesticiden om onze winst en ons marktaandeel te vergroten? Of verbouwen wij de vruchten om mensen wereldwijd te voeden? Net zoals Jezus hebben we 40 dagen de tijd om keuzes te maken. Jezus toont ons de weg. Zijn keuzes kunnen de onze worden.

‘Daarom breng ik nu de eerste vruchten van de grond, die Gij, de Heer, mij heeft geschonken. (Deut. 4, 10)

Nieuwe toekomst wordt maar mogelijk als we blijven herinneren van waar we komen. Zo wordt ook het Joodse volk herinnert aan de tocht uit Egypte. Het volk mag niet vergeten dat het daar ooit slaaf was. De Heer heeft hen naar het beloofde land gebracht en hen dit land geschonken, een land van melk en honing. Zij krijgen nu de opdracht een samenleving op te bouwen op basis van vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid. De mens elkaar tot naaste. Het offeren van de eerste vruchten getuigt van respect voor de aarde en het leven hen (ons) gegeven.

‘Er staat geschreven: de Heer uw God zult gij aanbidden en Hem alleen dienen. (Lc. 4, 8)

Jezus laat zich door de Geest van God leiden naar de woestijn. Hij vindt er de kracht om enkel voor de Ene te buigen. Driemaal weerstaat hij de verleiding van macht, aanzien en rijkdom en kiest radicaal voor dienstbaarheid aan de mensen. Hij kiest om recht te doen aan wie uitgesloten wordt en het leven te dienen. Ook vandaag verleiden verwarrende stemmen ons om ontrouw te zijn aan wat God heeft gezegd. We mogen niet buigen voor geld en macht, maar moeten ons dienstbaar opstellen tegenover onze naaste, ook in het Zuiden.

Samen oogsten we succes

Broederlijk Delen pleit reeds enkele jaren voor een systeemverandering. Zij ijvert voor een wereldwijde samenleving op basis van vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid binnen de draagkracht van onze planeet. Ook boeren in Burkina Faso willen rekening houden met de draagkracht van onze aarde. Nu vergiftigen pesticiden grond, water en vruchten. Zo blijkt uit het onderzoek van INADES in Burkina Faso. Toch weerstaan de boeren vandaag machtige concerns. Zij buigen niet voor deze moderne goden. Steeds meer boeren wereldwijd willen het land verbouwen in respect voor de aarde. Zij beoefenen de agro-ecologische landbouw. Broederlijk Delen ondersteunt deze boeren via hun partnerorganisaties.

Foto: Benjamin Ouédrago, boer in Burkina Faso (c) Broederlijk Delen

Bezinning

Alleen voor liefde buig ik,
alleen voor die Ene, die liefde is.
Niet voor macht of winstbejag of aanzien
buig ik of ga ik op de knieën.
Niet voor de dwingende wedloop
naar het ‘nooit genoeg’.

Alleen voor liefde buig ik,
alleen voor die God, die recht doet
aan elke kwetsbare mens.
Ik buig niet voor wie ons verdeelt,
die ons verstrooit of uiteenwerpt.
En niet voor wat ons van leven afleidt.

Allen voor liefde buig ik.
“Heilig is onze God alleen,
en niet de goden van de wereld.”

Alleen voor die Ene, die liefde is,
wil ik buigen, en zelfs knielen.
(Liturgiemap Broederlijk Delen 2025)

Zo geraken we vol van hoop,
zo wórden we volk van hoop.

Lied

Desert Voice (‘Temptation’) – Eric Becker

Desert Voice was written by Eric Becker and was published in 2011.