MISSIEMAAND 2024 – Feest voor iedereen… ook in Sri Lanka

MISSIEMAAND 2024 – Feest voor iedereen… ook in Sri Lanka

2 oktober 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Wereldwijd is oktober de Missiemaand en zondag 20 oktober de Missiezondag. Voor deze missiemaand werd het vers ‘Ga en nodig iedereen uit voor de bruiloft’ (Mt 22,9) door paus Franciscus uitgekozen als het thema. Dit vers komt uit het verhaal van de koning die iedereen die hij onmisbaar achtte, uitnodigt op het trouwfeest voor zijn zoon, maar de genodigden komen niet. Uiteindelijk beslist de koning dan om zijn dienaren naar de kruispunten in de stad te sturen om iedereen uit te nodigen, want het feest moet doorgaan. Deze parabel maakt ons duidelijk hoe we Gods rijk tot een vreugdevol feest kunnen maken voor iedereen die wil komen.

Waar is dat feestje?

Missio roept mensen op om het voor elkaar op te nemen, in alle hoeken van de wereld, ieder naar wat hij of zij kan. Misschien kijken er wel mensen vreemd op, als ze de uitnodiging horen, zoals op de affiche waar een thee-boer uit Sri Lanka opkijkt als hij het hoort. Inderdaad ook hij hoort er bij. En als hij zich afvraagt “Waar is dat feestje?”, wat zou jij dan antwoorden. “Hier is dat feestje!” en iedereen is er welkom.

Tijdens deze missiemaand nodigt Missio ons uit om stil te staan bij ons engagement voor mensen die onze steun het meest nodig hebben. In het bijzonder voor de kerk in Sri Lanka die ondanks veel moeilijkheden zich engageert om kinderen en jongeren uit arme gezinnen te helpen met onderwijs en vorming. Maar ze kan dit niet alleen. Ze rekent op onze solidariteit.

Wat doet Missio?

In meer dan 130 landen roept Missio – ook wel Pauselijke Missiewerken genoemd – op tot gebed en solidariteit opdat de Blijde Boodschap overal mag klinken. Elke katholieke gemeenschap, hoe arm of rijk ze ook is, doet mee. Alle giften worden bijeengebracht in een grote gezamenlijke kas. Het geld wordt daarna herverdeeld naar ieders behoefte. Die wereldwijde herverdeling van financiële middelen doet heel sterk denken aan het leven van de eerste christenen zoals het in de Handelingen beschreven staat: “Allen die tot geloof gekomen waren, bleven bijeen en hadden alles gemeenschappelijk. Ze verkochten hun eigendommen en bezittingen en verdeelden de opbrengst onder degenen die iets nodig hadden.” (Hand 2, 44-45)

Verbonden met Sri Lanka

Sri Lanka wordt wel eens “de groene parel van de Indische Oceaan” genoemd. Het eiland is dan ook een aantrekkelijke vakantiebestemming. Vooral ook omwille van de prijs.

En dat zegt alles! Want als het verblijf van de toerist spotgoedkoop is, dan wéét je wie de echte rekening betaalt. De directeur van Missio Sri Lanka, priester Basil Rohan Fernando, bevestigt dat: “Als ik iets kan zeggen over de algemene toestand van het land, dan is het dat de meerderheid van de mensen in onze parochies het zeer moeilijk heeft in het dagelijks leven. Als mensen moeten zien rond te komen met twee maaltijden per dag, houden ze niet veel over voor de Kerk.” Geen wonder dat de Kerk in Sri Lanka het moeilijk heeft. Veel priesters zijn dan ook altijd op zoek naar financiële steun. Uw steun gaat o.a. naar volgende projecten.

De droom van een veerkrachtige gemeenschap

In Sri Lanka zijn de leefomstandigheden niet te vergelijken met hier. Ook de plek om eucharistie te vieren is er soms anders dan hier. In de oude kerk is een deel van het plafond naar beneden gevallen. De staat van het gebouw maakt renovatie te duur. De lokale gemeenschap van de H. Maximiliaan Kolbekerk heeft de handen in elkaar geslagen en zijn gestart met de bouw van een nieuwe kerk. Voor meer dan 250 gezinnen betekent dit perspectief, maar ook harde arbeid, want ze doen het allemaal samen. Maar ze hebben niet de financiële middelen om de kosten hiervan volledig zelf te dragen. Met uw hulp geeft u deze gemeenschap niet alleen een plaats voor aanbidding, maar ook een kans om te groeien. Bouw je mee aan de nieuwe H. Maximilaan Kolbekerk in Vishakawatta?

De evolutie van de werken aan de kerk (c) Missio

Een thuis voor jonge weesmeisjes

De geboorte van een kind of kleinkind, is bij ons vaak een vreugdevol gebeuren. In Sri Lanka is dat niet altijd zo. Weeskinderen of kinderen uit gebroken gezinnen hebben het er moeilijk. De lokale Kerk, in het bijzonder de Zusters van Don Bosco, trekt zich hun lot aan. Maar hun middelen zijn beperkt om er nog meer op te vangen. Opvang voor deze jonge vrouwen vraagt middelen voor o.a. huisvesting, medische zorgen en onderwijskansen. De grootste bekommernis echter is te zorgen dat deze meisjes een vak kunnen leren om zo op termijn op eigen benen te staan. Financiële middelen voor materiële benodigdheden voor de opleiding zijn er echter onvoldoende. Help je mee de toekomst van jonge vrouwen in Nochchiyagama veilig te stellen?

Kinderen bij de zusters (c) Missio

Nieuwe keuken voor kleinseminarie in Borella

In het kleinseminarie is er nood aan betere werk- en leefomstandigheden voor allen die mee zorg dragen voor de studenten. De keuken is het grootste probleem. Die moet echt dringend gemoderniseerd worden. Dagelijks worden hier maaltijden klaargemaakt voor 200 personen en doet ze ook nog eens dienst als bakkerij voor brood en gebak. Ook de wasfaciliteiten en sanitaire voorzieningen zijn aan vernieuwing toe. Uw steun zal een blijvende impact hebben op de toekomstige priesters en op het werk dat zij in onze gemeenschappen verrichten. Vernieuw je mee de keuken van het kleinseminarie St. Aloysius in Borella?

Wereldwijde solidariteit, is dat een droom? Als niemand aan de kant moet staan, kan het feest een feest voor de hele wereld worden. Help ook jij mee om uit te nodigen? Zonder uw engagement geen feest voor iedereen! Denk dan aan de collecte van Missiezondag of doe een storting op rek. BE19 0000 0421 1012 met mededeling +++201/0000/00047+++. Wat je ook geeft, het maakt echt een verschil voor de mensen in Sri Lanka! Hartelijk dank hiervoor.
(Johan Vervaeke)
www.missio.be