Vrijwilligerswerk verrijkt je leven!

Vrijwilligerswerk verrijkt je leven!

4 september 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Een poster van Uitgeverij Muurkranten met bovenstaand opschrift die al enige tijd in mijn bureau hangt, én de start van een nieuw werkjaar is een mooie aanleiding om een oproep tot nieuwe vrijwilligers te lanceren. Naar schatting drie miljoen vrijwilligers zijn wekelijks in Vlaanderen actief, mensen van alle leeftijden, vanuit verschillende motivatieachtergronden, en dit op talloze terreinen, in diverse verbanden, van meer tot minder georganiseerd. Als zij morgen beslissen hun activiteiten te staken, valt de samenleving stil.

“Daar alleen kan liefde woonen,
daar alleen is ’t leven zoet,

waar men, blij en ongedwongen,
voor elkander alles doet.”
(Hieronymus van Alphen)

In het woord ‘vrijwilliger’ horen we VRIJ en WILLIG. Met andere woorden, iemand die er vrij voor kiest om iets te willen doen voor anderen. Inzet vanuit een eigen keuze om te delen met anderen. Als vrijwilliger zet je je in je vrije tijd in voor anderen. Je gaat een engagement aan, maar je krijgt er ook veel voor terug. Vrijwilligerswerk brengt mensen met elkaar in contact en versterkt je sociale netwerk. Bovendien geeft het veel voldoening. Als je kunt bijdragen tot iemands geluk, word je daar zelf immers ook gelukkig van.

Wat kunnen we zoal delen? Talenten, kennis, vaardigheden, medeleven, gezelligheid,… Vrijwilligers zijn de motor van vele verenigingen, het cement in onze samenleving. Vrijwilligerswerk is een krachtige manier om de (parochie)gemeenschap te versterken.

Niet meer van deze tijd?

Belangeloze inzet, gelukkig bestaat het nog steeds. Maar tijden veranderen en dat voelen we ook in het vrijwilligerswerk. Zo merken we dat vrijwillige inzet, zeker bij jonge(re) mensen, niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger. De manier waarop mensen zich vandaag engageren als vrijwilliger is veranderd.

Eén van de zaken die we vaststellen is dat mensen bewuster gaan kiezen waarvoor ze zich vrijwillig willen inzetten, volgens de noden, motivatie, interesses en competenties. De toenemende werkdruk, die vooral – maar niet alleen – geldt voor werkende ouders, gecombineerd met de eigen agenda, hobby’s, familie en vrienden speelt hierbij een grote rol. Er is, meer dan vroeger, vanalles te doen, waarbij men keuzes moet maken.

Daarbij ervaren we ook dat, waar men zich vroeger voor een lange tijd en onvoorwaardelijk inzette voor eenzelfde organisatie, men nu minder geneigd is om lange engagementen op zich te nemen. Men heeft eerder nood aan kortlopende opdrachten. Dit brengt met zich mee dat het minder nodig is zich te identificeren met de organisatie waarvoor men zich inzet.

Is dit dan misschien de reden waarom we er in de kerk en in het traditionele verenigingsleven niet langer in slagen om geschikte vrijwilligers aan te trekken? Was je vroeger geboren in een katholiek nest, dan deed je vanzelfsprekend vrijwilligerswerk in een katholieke vereniging. Voor hem of haar was dit engagement er, bij wijze van spreken, van kindsbeen af ingelepeld. Deze, noem het een traditionele, vrijwilliger was trouw aan éénzelfde organisatie en handelde vanuit een sterk plichtsgevoel. Daaruit zou kunnen blijken dat de terugval van de traditionele banden met organisaties zoals de kerk en daaraan gelinkte organisaties een reden kan zijn waarom deze minder vrijwilligers aantrekken.

“Help, hoe komen we aan nieuwe vrijwilligers?” is dan ook één van de meest prangende vragen die we ons vandaag stellen. Misschien moeten we ons bezinnen over hoe we het vrijwilligerswerk aantrekkelijker en toegankelijker kunnen maken voor de ‘nieuwe’ vrijwilliger?

‘Je geeft maar weinig, als je geeft van je bezit.
Alleen wanneer je van jezelf geeft, geef je ten volle.’
(Kahlil Gibran)

Inzet voor de kerk

Ook in onze pastorale eenheid zijn tal van vrijwilligers aan de slag, vaak al heel wat jaren, in de parochies of in verschillende verenigingen, de ene gelinkt aan parochiewerking, de andere met een wat lossere band of helemaal geen link met het pastoraal leven. Mannen en vrouwen die zich inzetten voor een betere geloofs- en leefgemeenschap en een warmere wereld! Deze mensen verdienen onze waardering en grootste respect. Dankzij hen kunnen we verder aan de toekomst bouwen. Zij maken vaak het verschil.

Maar mensen worden een dagje ouder, hebben al wel eens last van een of ander kwaaltje of komen te overlijden. Op zo’n momenten voelen ook wij dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. We zijn dan ook steeds op zoek naar ‘vers bloed’, (jonge) mensen die een deeltje van hun tijd eenmalig of regelmatig willen geven, in de parochie of in het verenigingsleven .

Een greep uit het aanbod

Heb je een goeie stem of bespeel je een instrument en wil je deze inzetten voor een verzorgde liturgie, als lector, koorlid, muzikant?
Ben je creatief met bloemen of heb je oog voor de aankleding van de kerk? Knutsel je graag?
Ben je goed met kinderen en wil je hen op het spoor van Jezus brengen in de voorbereiding op eerste communie en vormsel? Je hoeft alvast geen theoloog te zijn bij de praktische ondersteuning.
Heb je een vlotte pen of ideeën voor een mooi artikel? Dan is de redactie van Kerk&Leven misschien iets voor jou.
Ben je sterk in organiseren en zet je graag iets op poten? Een helpende hand bij feesten in de pastorale eenheid of bij de Duynewake is altijd welkom.

Ben je een gedreven iemand en wil je graag het beleid mee uittekenen? Dan reserveren we graag een plaatsje in ons team voor jou.
Leef je je graag uit met dweil en spons of ben je een handige Harry? We zoeken wel eens iemand die kleine reparaties kan uitvoeren in onze kerken of parochiale centra.

Inzet binnen de vereniging

Ook binnen het verenigingsleven (OKRA, Samana, Raak, Femma, Welzijnsschakel, St.-Vincentius, e.a.) moet vaak een hoop werk verzet worden vooraleer activiteiten kunnen georganiseerd worden. Oog hebben voor wat nodig is, de handen uit de mouwen steken, klaarstaan met een luisterend oor, meeleven met mensen in nood, iets betekenen voor je medemens. De inzet van vrijwilligers is hierbij onmisbaar. Maar ook hier ondervindt men dat het steeds moeilijker wordt om de fakkel door te geven. Een bekommernis die we graag meegeven…

Wat bieden we?

Als vrijwilliger word je niet betaald, maar we leggen je graag in de watten. We proberen je zo goed mogelijk te omringen zodat je er nooit alleen moet voor staan. We luisteren naar je en houden rekening met je kunnen, met je wensen, met je beschikbaarheid, met familiale omstandigheden.

Kortom, heb je wat tijd over en wil je je talenten, kennis en vaardigheden delen met ons? Neem dan contact op met één van de verantwoordelijken van de pastorale eenheid of van de verenigingen.

Vrijwilliger worden, iets voor jou? 
(Johan Vervaeke)
bron: Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk