Scheppingsperiode 2024 – Alles wat ademt en leeft
Van 1 september tot 4 oktober, het feest van St.-Franciscus, staan christenen wereldwijd stil bij de Schepping. We vieren de goedheid van wat God heeft geschapen maar we bidden ook voor het onrecht dat de Schepping wordt aangedaan. Het is ook het ideale moment om ons te bezinnen over onze eigen manier van leven.
“Al wat Gij geeft, alles wat ademt en leeft,
wil U, zijn oorsprong, vereren”.
(uit: U Heer zij lof gebracht, ZJ 780)
Dit ene zinnetje uit het gekende liturgisch loflied is een korte samenvatting van een oud inzicht, ons overgeleverd via de Joods-christelijke traditie: alles wat bestaat is een geschenk van God en samen met alle andere levensvormen, vormen wij mensen een koor dat de lof zingt van de Schepper. Geheel in diezelfde traditie dichtte Franciscus van Assisi met zijn Zonnelied het loflied van alle schepselen.
De lofzang werd een angstkreet
Het campagnethema van dit jaar is “Zorg voor de aarde en alles wat ademt en leeft”. Met deze campagne legt Ecokerk opnieuw de focus op ‘alles wat ademt en leeft’, de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens, door u en ik.
Onze aarde is een geschenk van God. Samen met andere levende wezens vormen we één grote familie. Alles wat ademt en leeft, zingt de lof van God. Maar die lofzang werd een koor van angstkreten. Want wij mensen brengen sommige stemmen tot zwijgen. Onze moeder aarde schreeuwt het uit. We moeten een einde stellen aan het misbruik en onze overconsumptie. Talloze dieren- en plantensoorten sterven uit. En de armsten onder ons lijden het meest door de opwarming van de aarde en de klimaatcrisis. Zij voelen nog meer de gevolgen van droogte, hittegolven, overstromingen en orkanen die heviger worden en vaker voorkomen.
De campagne nodigt uit om elkaar mee te nemen in hoopvolle acties die ons op het pad leiden naar een gezonde, leefbare aarde, met overvloedig leven en toekomst voor al wat leeft, onszelf inbegrepen. Waar kunnen we het nog beter doen in ons gezin, onze parochies, verenigingen om nog meer ‘Laudato si-proof’ te worden?
Wat leert ons Laudato Si?
We zijn toe aan een dringend herstel van onze relatie met de aarde en de levende wezens. Dat maakt deel uit van de ‘ecologische bekering’ waartoe Laudato Si’ oproept, tot het beschermen én herstellen van de biodiversiteit. Paus Franciscus brengt in dit belangrijke document het ecologische en het sociale vraagstuk samen in een integrale ecologie. Hij vertelt over de milieu- en klimaatproblemen en over de gevolgen daarvan voor de allerarmsten en voor de kwetsbare dieren en natuur.
Gaan we zuinig om met water, de kostbaarste grondstof op aarde? En met voedsel? Met energie? Verspillen we niet te veel? Hoe zit het met onze mobiliteit? Zijn we ons bewust van onze ecologische voetafdruk? Hoe zit het met ons consumeren? Delen we met wie het moeilijk hebben in onze maatschappij? Geven we gebruikte materialen een tweede leven?
Welke wereld willen wij nalaten aan wie na ons komt? Aan onze kinderen die nu opgroeien?
Heeft u daar al eens over nagedacht? Het zijn vragen die me bleven achtervolgen. Wat kan ik zelf doen? En ook: wat kunnen wij als geloofsgemeenschap doen ? Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen? Is dat geen onmogelijke taak waar we voor staan?
Het is vooral belangrijk dat we er samen onze schouders onder zetten. Heel veel praktische informatie krijgen we aangereikt dankzij de Laudato Si-encycliek en dankzij de vele tips van Ecokerk.
Wat is Ecokerk?
Ecokerk werd in 2005 opgericht door de Belgische bisschoppen en kreeg als opdracht een christelijke visie uit te werken rond ecologie en spiritualiteit én die visie ook in de praktijk om te zetten. Hier vind je ook de zeven Laudato Si-doelen terug: over het antwoord dat we geven op de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de arme, over een totaal andere economie die niet langer streeft naar een eindeloze groei op een eindige planeet, over een verandering van levensstijl, over ecospiritualiteit en ecologische opvoeding, en zeker over de vraag hoe we elkaar meenemen in de acties die ons op het pad leiden naar een gezonde, leefbare aarde, met overvloedig leven en toekomst voor al wat leeft, onszelf inbegrepen.
Oproep van paus Franciscus
‘De aarde heeft koorts en is ziek, maar luisteren we naar haar pijn?’ vraagt paus Franciscus zich af. In zijn maandelijkse gebedsvideo roept hij ons op om in actie te komen tegen armoede en voor de bescherming van de natuur. De paus verbindt klimaat en milieu met de armoedeproblematiek, zoals hij dat ook al deed in zijn encycliek ‘Laudato si’.
‘Laten we bidden dat ieder van ons met zijn hart luistert naar de schreeuw van de aarde en van de slachtoffers van milieurampen en klimaatverandering, en zich persoonlijk inzet voor de wereld waarin we leven.’ (Paus Franciscus – September 2024)
Bekijk de oproep van paus Franciscus hieronder.
Laten we niet bij de pakken blijven zitten maar zowel spiritueel als in ons dagelijks leven zoeken naar de beste middelen zodat we nog meer ‘Zorg hebben voor de aarde en alles wat ademt en leeft’.
Johan Vervaeke
(met dank aan Campagne Ecokerk 2024)