Restauratie van het antieke Christusbeeld aan de Visserskapel

Restauratie van het antieke Christusbeeld aan de Visserskapel

11 september 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Met grote trots en dankbaarheid kunnen wij u melden dat het schilderwerk van het Christusbeeld in de Visserskapel onlangs met zorg en vakmanschap is hersteld. Dit historische beeld, oorspronkelijk uit 1736, is waarschijnlijk later op een recenter houten kruis geplaatst. In 2009 onderging het beeld al een restauratie, maar helaas begon de verf al snel af te bladderen, wat een nieuw herstel noodzakelijk maakte.

Ronny Casier, een getalenteerde en ervaren schilder, heeft zich over deze belangrijke taak ontfermd. Ronny is geen onbekende voor onze gemeenschap; eerder speelde hij ook een cruciale rol bij het herschilderen van de Visserskapel en de blauwe banken op het domein, samen met een hele ploeg vrijwilligers onder meer van de Confrerie van ’t Vynckx-en Woutermansambacht, steeds onder leiding van Germain en Hilda Demuynck-Zwaenepoel, de verantwoordelijken voor de Visserskapel. Met zijn expertise en toewijding heeft hij wederom bewezen een ware meester in zijn vak te zijn.

De restauratie van het Christusbeeld werd in verschillende fasen zorgvuldig uitgevoerd in verschillende fasen:

De voorbereiding: Het beeld werd eerst grondig geïnspecteerd om de staat van de verf en de onderliggende materialen te beoordelen. Oude, loslatende verf werd voorzichtig verwijderd om een stabiele basis te creëren voor de nieuwe laag.

Het leggen van een olieverf-grondlaag: Een speciale grondlaag werd aangebracht om de hechting van de nieuwe verf te optimaliseren en om een egale ondergrond te creëren. Dit was een stabiele basis voor de uiteindelijke afwerking.

Herschilderen: Met vaste hand en een scherp oog voor detail bracht Ronny de afwerkingsverflaag aan. Hij gebruikte historische verftechnieken om de originele uitstraling van het Christusbeeld zo goed mogelijk te benaderen. Het resultaat is een beeld dat zowel het verleden waardeert als een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

Het Christusbeeld ziet er weer stralend uit en draagt bij aan de spirituele en historische waarde van onze geliefde Visserskapel. Wij zijn Ronny diep dankbaar voor zijn inzet en bekwaamheid. Zijn werk heeft onze kapel weer completer en verzorgder gemaakt. Hierbij vindt u enkele foto’s van de verschillende fasen van de restauratie, waarin de zorg en toewijding die in dit project zijn gestoken duidelijk zichtbaar zijn. Wij nodigen u allen uit om de Visserskapel te bezoeken en het prachtig gerestaureerde Christusbeeld te komen bewonderen.