‘En route’ op Open Monumentendag in Oostende

‘En route’ op Open Monumentendag in Oostende

4 september 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Open Monumentendag op zondag 8 september belooft een unieke ontdekkingstocht te worden. Op deze dag wordt traditiegetrouw één bepaalde wijk van Oostende in de schijnwerpers gezet. Dit jaar is het de beurt aan de Konterdam. Het thema, ‘En Route’, past immers perfect bij deze wijk die het mobiliteitshart van de stad herbergt en als het ware doormidden wordt gesneden door de A10. Al decennialang zorgen ‘het dukertje’ en ‘den oprit’ voor de verbinding tussen de beide delen van de wijk.

Het programma biedt voor ieder wat wils: van boeiende rondleidingen en tentoonstellingen tot speelse activiteiten met een knipoog naar het verleden, zoals een skate challenge op ‘den oprit’ of een wedstrijd bierviltjestorens bouwen. Kom en laat je verrassen door de verborgen parels van de Konterdam!

Van de achterhaven tot de spoorwegen, de Konterdam ademt geschiedenis en vernieuwing. Zo ontdek je samen met VRT-journalist Sven Speybrouck het avontuurlijk en romantisch epos over de eerste internationale treinreizen in en buiten Europa, met als luxueus paradepaardje de Orient Express. Ook op het programma: een bezoek aan het iconische Watson 3 reddingsbootproject en diverse wandelingen die inzoomen op de geheimen en veranderingen van de wijk, zoals het interessante verhaal van de aanleg van de ijzerweg en de bepalende rol van ‘koning auto’. Maar ook de moderne ontwikkelingen die de wijk vormgeven komen aan bod. Je krijgt een inkijk in de ontwikkeling van de volkstuinen en bouwt samen aan een bijenhotel. Meer avontuurlijke zielen kunnen tijdens een exclusieve rondleiding een kijkje nemen achter de schermen van het waterzuiveringsstation Aquafin. Of neem je liever een duik in de thema’s EPC-waarde en renovatiescans? Want een goede zorg voor de architectuur van nu, is zorgen voor het erfgoed van morgen.

Naast de historische rondleidingen en diepgaande lezingen, zijn er tal van activiteiten voor gezinnen en kinderen. Scheep in op één van de karakteristieke pedalo’s uit de jaren ’60 die speciaal voor de gelegenheid worden ter beschikking gesteld en verken de Grote Lac vanop het water. Of bouw je liever een racelocomotief of een bierviltjestoren? De ‘Oprit Downhill Skate Challenge’ verwelkomt waaghalzen die met een step, skates of BMX de helling willen afsjezen, Meespeeltheater De Werf bouwt samen met alle handige en minder handige Harry’s een geweldig speelparcours.

Ook literatuur krijgt een plek in het programma. De Letteristen, een jong collectief schrijvers die als woordambassadeurs van Oostende tal van projecten op de rails zetten, presenteren tijdens Open Monumentendag het project Thuisgekomen in de St.-Catharinakerk. Een project met verhalen zoals De man met de ballon, Vaarwel Andreas, Roerloos, My first love, Kwijt en Slijm en een project met beelden. Een keuze over vertrekken, aankomen, heimwee en verlangen. Liefhebbers van het genre stationsromannetjes kunnen zich tijdens een rit op een toeristentreintje door actrice Marijke Pinoy laten meenemen naar een betoverende wereld vol glamour, hartstocht en onweerstaanbare verleiding.

Of je de Konterdam nu kent als je broekzak, nieuw bent in de buurt, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat deze wijk te bieden heeft, Open Monumentendag heeft voor jong en oud diverse leuke activiteiten in petto. Van 10u tot 18 uur kunnen bezoekers genieten van een rijk programma vol rondleidingen, wandelingen, exposities en interactieve doe-activiteiten. Onder de noemer ‘Nog een blokje om’ krijgen bezoekers de kans om ook buiten de wijk Konterdam iconische gebouwen en verborgen parels te verkennen, zoals het Stadsmuseum, het museumschip Amandine, of de expo ‘Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs’ in de Venetiaanse Gaanderijen.

Het volledige programma van Open Monumentendag 2024 kan je raadplegen via www.oostende.be/omd24. Zo goed als alle activiteiten zijn gratis, voor sommige moet je reserveren.