Un jour de soleil – onze jaarlijkse uitstap met de priester- en diakengroep

Un jour de soleil – onze jaarlijkse uitstap met de priester- en diakengroep

21 augustus 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op 26 juli, een zonnige vrijdag, verzamelden we ons in Oostende voor onze jaarlijkse uitstap met onze priester- en diakengroep. Dit jaar mochten we voor het eerst onze nieuwe deken Bart verwelkomen. Hoewel diaken Jozef Leterme uit Blankenberge helaas ontbrak, vergezelden we hem toch met een mooie groep: diaken Rudy Weyne en pastoor Nikolaas Vanneste uit de pastorale eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren, de Oekraïense priester Maryan Stetsyshyn uit Middelkerke en priester Pedro Ayala, een Mexicaanse salesiaan uit Oostende. Dit internationale gezelschap kon samen in één wagen en deken Bart was chauffeur.

Onze eerste bestemming was het Louvre-Lens, een plek die door sommigen gekend was, maar zo lang geleden dat het als nieuw was toen we er kwamen. Het museum, opgebouwd uit stukken van de rijke collectie van het Louvre, bood ons een intens moment van cultuur en reflectie toen we de zaal met de tijdlijn bezochten. We luisterden naar de Nederlandstalige audiogids bij de vele werken en werden geboeid door de historische verhalen en kunstwerken die daar werden tentoongesteld. Ook de wandeling van en naar de wagen doorheen het mooie aangelegde park werd gesmaakt.

Na deze culturele ervaring genoten we van een heerlijke maaltijd in Le Petit Orchestre in een dorp in de buurt. Het streekgerecht of de eenvoudige klassieker, vergezeld van een smaakvol streekbiertje, viel bij iedereen in de smaak. We maakten ook tijd voor koffie met een heerlijk dessert, terwijl we de gelegenheid aangrepen om uitgebreid met elkaar te praten en onze dagelijkse bezigheden te delen. Dit samenzijn was een waardevol moment van verbondenheid.

De namiddag bracht ons naar Thiepval, waar we een klein museum en het indrukwekkende Thiepval Memorial bezochten. Op dit monument, opgericht in 1932, staan ongeveer 73.000 namen gegraveerd, allen gesneuvelden uit de slag om de Somme in 1916, van wie de lichamen nooit werden gevonden. De grootte en betekenis van het monument raakten ons diep. Terwijl we door de mooi aangelegde begraafplaats van zowel Engelse als Franse soldaten wandelden, omringd door bloemen en onder een stralende zon, werden we geïnspireerd tot mooie gesprekken over vrede en de lessen uit het verleden.

De dag eindigde met een gevoel van dankbaarheid en bezinning met een broodje en een drankje in een baanresto. Het bezoek aan Louvre-Lens en Thiepval had niet alleen onze kennis verrijkt, maar ons dichter bij elkaar gebracht. We keerden voldaan terug naar Oostende met een vernieuwde energie en een sterkere band als groep. We kijken nu al uit naar onze volgende uitstap en de nieuwe ervaringen en inzichten die we samen zullen delen. 
(priester Nikolaas)