Teambuilding bestuursleden Samana Bredene

Teambuilding bestuursleden Samana Bredene

21 augustus 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zaterdag 20 juli vond het jaarlijks teambuildingsmoment plaats met de bestuursleden van Samana Bredene. Samen met de partners werden we om 13.30 u. verwacht aan Ter Sydelinghe voor de verdeling van de auto’s om de leden die geen vervoer hebben mee te nemen. Met 22 vertrokken we richting de Watson-loods in de Stapelhuisstraat 1 te Oostende, waar een gids ons verwelkomde en een woordje uitleg gaf over het ontstaan van de vzw Restart.

In 1945 bestelde de Belgische overheid 3 nieuwe reddingboten ter vervanging van de boten die in de oorlog veel schade hadden opgelopen. De bestelling gebeurde in Engeland op de werf van Samuel White op het eiland White, de boten werden vernoemd naar hun architect G.J. Watson. De Watson3 kwam in 1948 aan in zijn thuishaven Oostende. Na 1200 reddingsacties werd hij in 1980 uit dienst genomen en in 2019 kwam hij terug naar Oostende om door vzw Restart gerestaureerd te worden. Dit gebeurt in een loods door vrijwilligers bijgestaan door enkele professionals. Zo worden metalen en rot hout in het dek vervangen, gaten gedicht in de romp en de vele luchtdichte kisten nagezien om het drijfvermogen te garanderen. De 2 dieselmotoren werken nog maar krijgen een grondige check-up. De achteraan geplaatste stuurhut verwijst naar het zeiltijdperk en maakt deze houten boot uniek.

In 2011 is deze boot erkend door de Vlaamse Gemeenschap als varend erfgoed en moet voldoen aan vele voorwaarden om een subsidie te krijgen. Zo moet hij onder meer in de oorspronkelijke staat hersteld worden, rondvaarten organiseren en toegankelijk zijn voor publiek.

Na deze uitleg was er pauze met koffie en taart. Daarna werden we in 2 groepen verdeeld om dan met de gids de boot en de herstellingswerken van dichtbij te bekijken. Na afloop konden we in de loods nog wat napraten bij een drankje. Rond 17.30 u. ging iedereen huiswaarts. De vzw Restart zoekt nog sponsors en vrijwilligers om te helpen. Wie zich geroepen voelt kan contact opnemen met de verantwoordelijken, aan de loods of in de Plakkerstraat 76 in Oostende. Er is nog heel wat werk aan de winkel! 
(Rita Vanhaelst)