Muziek, symboliek en sfeer tijdens frisse Duynewake
Op zaterdag 6 juli 2024 vond de tweejaarlijkse Duynewake plaats, een bijzondere viering ter nagedachtenis van alle overledenen op zee. De plechtigheid, gehouden op het domein van de Visserskapel van Bredene, werd in deze editie gekenmerkt door een sporadische regenbui maar vooral veel wind die soms wel 8 beaufort bereikte. Dit zorgde ervoor dat de traditionele zegening van de zee na de viering op een andere manier moest worden uitgevoerd. De teksten werden gebracht in de Visserskapel en de zegening werd aan de vloedlijn uitgesproken.
(Lees verder onder de foto)
De viering zelf was rijk aan muzikale bijdragen en symboliek. Het jachthoornensemble Confrerie de Toulouse- Lautrec luisterde de mis op met hun prachtige klanken. Germain begeleidde de samenzang met zijn mandoline en Robert Jacques bespeelde met veel gevoel het orgel. Meermens, die later op de avond nog een optreden zou geven, zong tijdens de viering een ontroerend lied dat de aanwezigen diep raakte. Het was muisstil en je kon de aandacht voelen bij zijn nummer. Zijn bijdrage was een prachtig intermezzo en versterkte de sfeer van aandacht, samenhorigheid en herdenking.
(Lees verder onder de foto)
De viering werd voorgegaan door pastoors Dirk en Nikolaas, die met hun woorden het thema van de dag – een kostbare parel – sterk naar voren brachten in teksten, gebeden en de homilie. Dit thema, dat symbool staat voor de waarde en uniekheid van elk menselijk leven, gaf de viering een diepere dimensie.
Lees verder onder de foto)
Misdienaars uit de hele pastorale eenheid droegen hun steentje bij aan de verzorging van de viering. Zo bracht Alicia symbolisch een parel aan en legde deze in de grote hand die vooraan lag. Tijdens de offerandestoet werden roeispanen aangebracht als teken van samenwerking, verbondenheid, kracht en vertrouwen. Lectoren uit de verschillende kerken van onze pastorale eenheid lazen voor, waardoor de verbondenheid binnen de gemeenschap duidelijk voelbaar was.
(Lees verder onder de foto)
Een nieuw en bijzonder element dit jaar was de gedachtenismuur, waarmee alle 43 Bredense overledenen op zee werden herdacht. Hun namen waren ingelijst en voorzien van een roosje, wat een ontroerende en serene plek bood voor nabestaanden en bezoekers om stil te staan bij hun dierbaren. De verhalen van onze overledenen op zee worden zo aan de komende generaties telkens opnieuw verteld.
(Lees verder onder de foto)
Daarnaast verleende de getalenteerde vertelster en auteur Doris Klausing, samen met een gitarist en haar man die een lied zong, een prachtig optreden na de viering. Ze brachten een verhaal over het vergaan van een vissersboot en het verdrinken van de bemanning vlak voor de haven van Oostende omdat de kapitein van de reddingsboot weigerde uit te varen. Dit zorgde voor een bijzondere toets aan deze herdenkingsmis.
(Lees verder onder de foto’s)
Ondanks het stormachtige weer trokken we alsnog, met Maria in ons midden, in processie naar de vloedlijn. Een 50-tal mensen volgden op de tonen van de doedelzakspelers die voor de nodige sfeer zorgden. Aan het strand werd de zegen uitgesproken over de zee, waarna het bloemenanker door de aanwezige redders aan de golven toevertrouwd werd. Het blijft een sterk moment!
Lees verder onder de foto’s)
Terug in de Visserskapel konden mensen zich tegoed doen aan het lekkers uit de zee zoals visjes en garnaalkroketten. De setting was bijzonder aangenaam midden het groen en voorzien van de nodige sfeerverlichting. Enigszins beschut tegen de wind mochten we nog genieten van het optreden van Meermens die met zijn Nederlandstalig repertoire doorspekt met een kwinkslag de aanwezige harten raakte.
(Lees verder onder de foto’s)
De Duynewake van 2024 was een prachtige viering waarin muziek, symboliek en gemeenschap samenkwamen om de herinnering aan de overledenen op zee te eren. Ondanks de uitdagende weersomstandigheden was het een onvergetelijke en betekenisvolle bijeenkomst voor alle aanwezigen. Dankjewel aan de kernploeg die instond voor een puike voorbereiding en aan de vele vrijwilligers die de dag zelf inkleurden. Jullie zijn parels van mensen!
(Nikolaas Vanneste – foto’s: Johan Vervaeke – Dennis Vercnocke)
Meer foto’s via: https://photos.app.goo.gl/siDfxAJwLmtZkjmR6