Herinwijding van monument voor allen die het leven lieten op zee

Herinwijding van monument voor allen die het leven lieten op zee

31 juli 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op een zonnige zaterdag 29 juni vond de herinwijding plaats van het monument ter nagedachtenis aan allen die hun leven lieten op zee. Het monument, dat nu 43 namen draagt, kreeg vier nieuwe inscripties in de aanloop naar de Duynewake de week er op. De namen van Michael Hubert, Julien Derette, Albert Coenye en Pierre Hubrechtsen werden toegevoegd om hun tragische lotgevallen te eren en hen een blijvende plaats in de herinnering te geven.

Michael Hubert verloor zijn leven in december bij een dodelijk ongeval op een boot. Julien Derette kwam om toen de koopvaarder Moanda in 1943 werd getorpedeerd door de Duitsers. Albert Coenye stierf in 1949 na een dodelijk ongeval aan boord en Pierre Hubrechtsen viel overboord en verdronk op zee in 1953. Hun namen staan nu gegraveerd naast de anderen op het monument, als een eeuwigdurende herinnering aan hun moed en offers.

De plechtigheid vond plaats in het prachtige kader van de Visserkapel van Bredene, waar ongeveer vijftig mensen bijeenkwamen. Onder de aanwezigen bevonden zich de burgemeester, enkele schepenen en gemeenteraadsleden, om hun respect te betuigen aan de overledenen en hun families.

Tijdens de ceremonie getuigde kunstenaar Piet Wittevrongel over zijn jeugdherinneringen aan de kapel. Hij vertelde hoe hij als kind jaarlijks met zijn vader meeging om in het kapelletje te danken. Later besefte hij de diepere betekenis van deze rituelen, toen hij vernam dat zijn vader door een ziekte niet mee mocht op een boot die later verging met man en muis. Dankzij dit voorval, dat destijds als een tegenslag leek, was het leven van zijn vader gespaard gebleven.

Na de plechtigheid die voorgegaan werd door pastoors Dirk en Nikolaas werd er met een drankje afgesloten en werd er gezellig nagepraat. Vele families van de overleden vissers waren aanwezig, wat zorgde voor een gevoel van verbondenheid en gezamenlijke rouw. De herinwijding van het monument was niet alleen een eerbetoon aan de nieuwe namen, maar ook een moment van reflectie en dankbaarheid voor iedereen die hun leven lieten op zee. Het monument blijft een symbool van respect en herinnering voor de gemeenschap van Bredene en daarbuiten.
(tekst: priester Nikolaas – Foto’s: Johan Vervaeke & Sissi Devliegher)